Planten als doopsuiker

Planten als doopsuiker

Planten of zaden

Wil je je iets meegeven aan je bezoek dat niet zomaar op de kast verdwijnt en periodiek wat aandacht vraagt? Dan kan je planten of zaden geven. In theorie kan je hier zo breed gaan als je wil maar ik probeer je hier toch wat praktische tips te geven

  • Als je planten geeft, geef dan planten die niet te veel onderhoud vergen. Niet iedereen heeft immers groene vingers en is in staat om planten in leven te houden. Ga voor kleine cactussen of vetplantjes. Dit heeft ook als voordeel dat jij, in afwachting van je bezoek, je volledig om de baby kan bekommeren en ook niet een hele resem plantjes in leven moet houden.
  • Als je zaden geeft, hou rekening met de bloeitijd van de zaden die je geeft! Wist je dat vergeet-mij-nietjes pas het 2e jaar nadat ze gezaaid zijn bloemen geven? Wil je dus graag dat je plantje sneller kleur aan de woonkamers van je vrienden en familie geeft, dan zou ik eerder voor een andere bloem gaan.

 

Groeipapier

Je kan tegenwoordig ook groeipapier laten bedrukken.

Wat is nu groeipapier? Dat is papier waar zaadjes in verwerkt zitten. Leg het papier simpelweg in het zand, geef het water en er zullen plantjes groeien.

Doordat je groeipapier kan laten bedrukken, kan je zo een geboortekaartje laten maken dat een tweede leven krijgt in de tuin. Wil je graag dat het geboortekaartje behouden blijft, dan kan je altijd de labeltjes van het doopsuiker in groeipapier laten maken.

Duurzaam alternatief voor doopsuiker | groeipapier

Droogbloemen

Droogbloemen zijn terug van weggeweest en dit ook in doopsuiker-land!

Voordelen

  • Droogbloemen blijven heel lang goed
  • Je kan een bloem geven zonder dat jijzelf of degene die het 'doopsuiker' meeneemt groene vingers moet hebben

Nadelen

  • Een gedroogde bloem blijft een levenloos iets. Wil je net dat het 'doopsuiker' van je kindje niet ergens op een plank verdwijnt, dan kunnen droogbloemen dat doel missen.
Duurzaam alternatief voor doopsuiker | droogbloemen

Mini-ecosysteem

Heb je zelf echt groene vingers, dan kan je altijd een mini-ecosysteem cadeau doen. "Een wat?!" hoor ik sommige mensen denken.

Een mini-ecosysteem is eigenlijk een plantje in een afgesloten fles dat voor 99% op zichzelf kan blijven leven. Als je dit ecosysteem goed opbouwt moet degene die het plantje mee naar huis neemt eigenlijk maar 1 keer per jaar dat plantje een klein beetje water geven.

Voordelen

  • De 'ontvanger' moet al heel hard zijn best doen om dit plantje te laten doodgaan.
  • Het is eens iets anders dan het klassieke vetplantje dat regelmatig wordt gegeven

Nadelen

  • Je moet zelf wel wat groene vingers hebben om een goed eco-systeem op te zetten (ze zijn ook zo te koop maar vaak niet in zo'n kleine uitvoering. Je vindt wel een goede handleiding op de website van Oh'Green)
Duurzaam alternatief voor doopsuiker | mini-ecosysteem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.